
Nummer 145
Een wekelijkse schop onder je kont en je dosis lekkere links om over te lullen tijdens de lunch.
Goedemorgen,
“If I had asked people what they wanted, they would have said: a faster horse.”
Henry Ford
Bij ons thuis staat er altijd jazz aan op de achtergrond als er gekookt wordt, dadelijk tijdens de paasbrunch of wanneer we lekker lang met vrienden of familie eten. Spotify denkt daardoor dat ik een ontzettende jazz fan ben.
Als ik dan eindelijk weer écht naar muziek wil luisteren, lekker hard met een koptelefoon op? Norah Jones, alweer. Het is een algoritmische knik: “Hier, je houdt hiervan, toch?” Nee. Het is lekker op de achtergrond, maar ik wil geen muzikale geruststelling. Ik wil muziek die me raakt!
Netflix doet hetzelfde. “Because you watched…” zegt het. Vervolgens krijg ik eindeloze variaties op iets waar ik ooit met een half oog naar keek terwijl ik belastingaangifte zat te doen. Als ik écht iets nieuws probeer te vinden zet ik na eerst veertig trailers te skippen en alle streaming platformen een voor een te openen, moedeloos de tv uit.
Onze hele feed is één grote mand vol algoritmische paaseieren: allemaal hetzelfde en op precies dezelfde plek verstopt als vorig jaar. Als je al weet waar je moet zoeken, is het geen verassing meer. Alles is afgestemd op een versie van onszelf die we ooit per ongeluk hebben aangeklikt.
Ik wil geen playlist die me troost, ik wil er een die me wakker schudt. Ik wil geen “speciaal voor jou geselecteerd”, ik wil iets dat tegen me zegt: “Hou je vast, dit is echt anders.” Ik wil geen algoritme dat me de hele dag bevestigt. Ik wil verrast worden, geraakt, ontregeld.
En dat is een probleem. Want we krijgen nu dus precies die snellere paarden waar Henry Ford voor waarschuwde, en niemand bouwt nog aan die auto. We kiezen voor voorspelbaarheid boven verrassing. Comfort boven verwondering.
Dus hier wat stappen om verrast te blijven:
Reset regelmatig je voorkeuren: Sociale media bieden de mogelijkheid om je 'For You Page' te resetten of je content voorkeuren aan te passen via instellingen.
Zoek bewust buiten je bubbel: Gebruik alternatieve zoekmachines zoals DuckDuckGo om gepersonaliseerde resultaten te vermijden. Of vraag het eens aan je vrienden in plaats van ChatGPT.
Verken nieuwe bronnen: Op TasteDive krijg je aanbevelingen voor films, muziek en boeken die buiten je gebruikelijke voorkeuren vallen. Ga fysiek naar een platenzaak of boekwinkel. Kies iets willekeurigs, puur op gevoel.
Abonneer je op diverse nieuwsbrieven: Ontvang content vanuit verschillende perspectieven door je in te schrijven op nieuwsbrieven die bewust verschillende standpunten belichten.
Je wil toch niet de rest van je leven naar Norah Jones luisteren? Wie nooit meer verrast wordt, verliest op een dag zijn nieuwsgierigheid.
LYLT
Op dit moment heb ik 104 leden op Substack. ️🔥 Daar willen we natuurlijk 110 van maken, minstens. Help mee door Nieuwsgierig te delen.
Lekkere links om over te lullen tijdens de lunch
WeightWatchers, het merk dat succesvol werd door gezonde en fitte maaltijden en afvalprogramma’s heeft hun faillissement aangevraagd. Waarschijnlijk direct te danken aan Ozempic. Al bestaat er een kans dat ze in afgeslankte vorm verder gaan.
Passend met het onderwerp hierboven, de mini-serie The Group Chat gaat ontzettend viral op TikTok. En dan bedoel ik niet mini-serie als in maar een paar afleveringen. Maar een serie die gemaakt is voor TikTok.
Scherpe en slimme woorden van Joris Luyendijk in het FD van de week.
Het Amerikaanse basketbalteam Atlanta Hawks heeft als eerste een team van creators aan zich verbonden. Gezamenlijk is deze groep goed voor 15 miljoen volgers. Ze hopen hiermee hun aantrekkingskracht op sponsors te vergroten. Benieuwd of meer teams en merken volgen door creators dedicated aan hun merk te binden.
Als we het dan toch over Basketbal hebben, LeBron James heeft zijn eigen Barbie of beter gezegd, Ken pop gekregen. That’s a first!
Ik ben geen grote golf fanaat, maar de Masters zijn uniek. Hun content en online presence is écht heel goed.
Een mooie ode aan schaduw, zoals je het nog nooit gezien hebt.
Sam Altman is de oprichter van OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT. Als oprichter van een bedrijf dat zulke revolutionaire producten op de markt brengt moet je wel hyper productief zijn, in dit artikel deelt hij zijn tips en tricks. Verassend simpel.
How to heal the anxious self. Dit stuk van David Whyte was zo herkenbaar dat het leek alsof het alleen voor mij geschreven was.
Slecht nieuws voor marketeers, want elk marketingkanaal is ruk op dit moment. Maar dat hoeft zeker niet slecht te zijn.
Deze editie van Nieuwsgierig wordt gesponsord door: