Goedemorgen,
Wie is de belangrijkste stem in jouw leven?
Denk er eens over na. Wie bepaalt jouw koers, jouw vibe, jouw dag?
Je ouders? – Ja, ze hebben je jarenlang opgevoed, bijgestuurd en soms een beetje gestoord. Maar na je 18e? Word dat contact ineens een stuk minder intens.
Je docenten? – Misschien heb je een paar inspirerende gehad, maar het antwoord is nee.
Je vrienden? – Ja, vrienden hebben zeker invloed. Kijk maar naar je vriendengroep: dezelfde humor, een beetje dezelfde stijl, en vaak ook dezelfde dromen.
Maar toch denk ik dat het juiste antwoord is: niemand hierboven.
De belangrijkste stem in jouw leven is die die niemand anders hoort. Die in jouw hoofd.
Jij bent de regisseur van de film die jouw leven heet. Dat stemmetje vertelt je wat je moet doen, wanneer je moet stoppen, en – vooral – wat al die chaos om je heen betekent. En we weten allemaal: dat stemmetje is nooit stil.
Wist je dat we gemiddeld zo’n 60.000 gedachten per dag hebben? Van die gedachten is 80% negatief en 95% herhaling. Leuk, hè? Maar hier komt het goede nieuws: die fabrieksinstellingen kun je aanpassen.
Tim Ferriss vertelde ooit: “Toen ik 17 was, las ik een boek dat mijn leven veranderde.”
Het boek? Mental Toughness Training for Sports van Dr. James Loehr.
Het idee? Simpel:
“De machtigste factor in je leven is die stem die niemand hoort. Die stem is de meesterverteller. En de verhalen die we onszelf vertellen, worden onze realiteit.”
Ik ga er even met gestrekt been in: de verhalen die jij jezelf vertelt, vormen jouw wereld.
Toen ik mijn eerste grote blog schreef, hoopte ik op een knaller. Ik drukte op “lanceren” en wachtte. En wachtte nog wat langer. Maar niks. Geen appje, geen tweet, niet eens een nare opmerking. Gewoon... stilte.
Dus ik luisterde zelf. En ja hoor: “Is dit mijn tekst? Waarom schrijf ik zoveel? Dit is echt slecht. Hopelijk leest niemand dit ooit.”
Het stemmetje in mijn hoofd was keihard bezig mij te saboteren. Weet je nog de laatste keer dat je iets nieuws probeerde? Je kent dat stemmetje vast.
Het geeft je twee opties:
“Dit is niks. Geef op. Doe normaal.”
“Hé, het begin is lastig. Dit is hoe je leert.”
Welke is waar? Simpel: degene die jij gelooft.
Het punt is: niets in het leven heeft van zichzelf een positieve of negatieve betekenis. Alles is neutraal – het is de interpretatie die jij eraan geeft die telt.
Dus, de volgende keer dat dat stemmetje zich meldt, stel het een vraag: Wat zijn de andere opties? Wat is er nog meer mogelijk? En kies het verhaal dat je vooruit helpt.
Zoals Garry Tan het zo mooi zei in deze podcast: “Het leven? Dat is allemaal verzonnen... maar jij mag bepalen hoe het verhaal gaat.”
LYLT
Lekker links om over te lullen tijdens de lunch
Jullie moeten allemaal kijken naar de NPO serie over de Toeslagenaffaire. Het is zo pijnlijk om te zien hoe onze overheid zich gedragen heeft ten kosten van onze eigen mensen.
Het is niet mijn merk, maar man na het zien van deze reclame ben ik zelfs in staat om een Volvo aan te schaffen.
Deze brief van Roger Federer aan Rafael Nadal toont hoe deze twee sportmannen elkaar tot het allerbeste tennis hebben gedwongen.
Op NPO mag culinair schrijver Yvette van Boven meelopen met alle verschillende afdelingen binnen het Koninklijk Huis, een inkijkje in de Hollandse Crown.
De iconische pittige saus Srirarcha heeft een interessant ontstaansverhaal en is een echt eigen merk geworden.
Ik houd van het Amerikaanse, daarom zijn dit hele toffe banners voor in een kantoor.
Tien hele goede wijn-kaas combo’s.
Je kunt weer stemmen voor de top 2000.
In dit interview met Joseph Stiglitz wordt een behoorlijk herkenbaar beeld geschetst van een obsessie met rijkdom en een roekeloos nastreven van het eigenbelang. Ten kosten van het aller belangrijkste ter wereld; vertrouwen.